04213, Київ, вул. Прирічна, 17Д, к. 75.

Переваги використання кімнатного програматора

Що таке датчик температури?

Пристрій, що слідкує за температурою повітря і вмикає/вимикає котел опалення коли це потрібно.

Електронні датчики, переважно мають функції програматора — Ви можете встановлювати бажану температуру для певних годин чи днів тижня.

Нариклад вночі — прохолодніше, вдень — жаркіше.

Для чого взагалі якийсь датчик?

Уявіть ситуацію. В Вас — газовий котел. На ньому є ручка (кнопки) якими можна змінювати температуру води (носія) що подається на радіатори опалення.

Комфорт

Зранку Ви встали, і відчуваєте що в кімнатах прохолодно. Потрібно підкрутити “температуру” на котлі. Поснідали — треба йти на роботу. Треба не забути скрутити температару, інакше цілий день, поки всі на роботі, котел буде гріти воду (кімнати) ні для кого, даремно витрачаючи газ.

Погода. Зараз така зима, що до обіду -5, а після обіду +10. Відчуваєте що зимно? Збільшіть температуру. На дворі вийшло сонце і температура зрсла? Ви відчуєте це вже коли в кімнатах стане надто тепло — побіжите скручувати.А поки не відчуєте що надто жарко — котел буде даремно нагрівати кімнати.

А під вечір знову приморозок. Зрозуміли це вже коли в кімнатах стало надто холодно — знову іди і регулюй температуру.

Прийшли гості і надихали 🙂 в кімнаті? Не забудьте вимкнути котел, бо стане всім жарко.

А датчик температури буде включати опалення лише коли кімнатна температура стане нижче бажаного рівня, постійно забезпечуючи Вам комфортну температуру.

Економія

Виробники датчиків температури заявляють (і користувачі це підтверджують) про 20-30% економії газу.

Основна причина економія палива очевидна, бо котел працює лише тоді, коли це справді потрібно.

Економте газ вночі, економте газ коли усі на роботі. Але коли Вам це буде потрібно — кімнати прогріються до потрібної температури, автоматично (зранку, перед поверненням з роботи).

Збільшується ефективність опалення. Коли керування котлом ручне — температура носія встановлюється на 30-50 °C, бо інакше буде надто жарко.

В автоматичному режимі, з датчиком температури, темпаратура носія може (і повинна) бути більшою — 70-80 °.

Чим більша температура носія тим більший коефіцієнт корисної дії (ККД) системи. При 30° ККД 50%. При 70° —80%! (пишу з пам’яті)

Заощаджується ресурс механізмів котла. В загальному, він працює оптимальніше (лише коли потрібно). Температура носія більша, тому працює він менше часу.

Замість циклів у ручному режимі, наприклад, 45 хв роботи, 15 хв відпочинку, у автоматичному режимі буде 10 хв роботи, 50 хв простою.

Як працює датчик температури

Є складні системи, в яких з датчика-контролера повністю керуються усі процеси роботи котла. Обмін даними, з котлом, відбувається через цифрову шину, по дротах чи радіоканалу.

Ціна: 250-600 євро. 😉

В простіших системах, датчик просто замикає певні контакти коли потрібно щоб котел включився і розмикає їх коли потрібно вимкнути котел.

Для з’єднання з котлом потрібно 2 дроти. Струм дуже маленький, підійде практично будь-який провід (телефонний тощо). Існують безпровідні варіанти.

Ціна: 900 грн (безпровідний — 1800 грн).

Якщо котел підтримує просте керування через спеціальний роз’єм — Вам прекрасно підійжуть “дешеві” електронні програматори чи навіть механічні, регульовані, термодатчики (термостати).